Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 453)

20 Haziran 2015 CUMARTESI Resmî Gazete Sayi : 29392
TEBLIG
Maliye Bakanligindan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI

(SIRA NO: 453)

1. Giris ve Yetki

Günümüzde gittikçe artan ve karmasiklasan mükellef ve mükellefiyete iliskin faaliyetlerin etkin ve hizli sekilde kavranmasi ve kayit altina alinmasi tüm vergi idareleri açisindan büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle yoklama faaliyetlerinin etkinliginin ve verimliliginin artirilmasi için gelisen bilgi ve iletisim teknolojilerinin kullanilmasi, bu faaliyetlerin dinamik ve organize bir yapida yürütülmesi ve gelisen teknolojiye uygun yeni usul ve esaslarinin belirlenmesi zorunluluk haline gelmistir.

4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun 127 nci maddesinde mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddî olaylari, kayitlari ve mevzulari arastirmak ve tespit etmek olarak tanimlanan yoklama faaliyetlerinin elektronik ortamda yapilabilmesi ve sonuçlarinin etkin bir sekilde izlenebilmesi amaciyla 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayili Kanunun 6 nci maddesi ile Vergi Usul Kanununa asagida hükümlerine yer verilen 132/A maddesi eklenmistir.

“Vergi Usul Kanunu Madde 132/A-

Yoklama neticeleri, yoklama yerinde bu Kanunun 131 inci maddesinde yer alan yoklama fisi ile ayni mahiyette olan, elektronik ortamda tanzim olunan “yoklama fisi” ile de kayit altina alinabilir. Bu fis, nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi tarafindan elektronik imza araçlariyla imzalanir. Yoklama fisinin elektronik imza araçlariyla imzalanmamasi durumunda yoklama fisini temsil eden ve yoklama fis muhteviyatinin degistirilemeyecegini güvence altina alan benzersiz bir kodun üzerine yazildigi bir form imzalanir.

Maliye Bakanligi elektronik ortamda kayit altina alinan yoklama fisleri ile birinci fikrada belirtilen formlarin sekil ve muhteviyatini tespit etmeye, bunlarin sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle imzalanmasi usul ve esaslarini belirlemeye, bunlari internet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda ilgili kisilere göndermeye ve elektronik ortamda yürütülecek yoklama faaliyetlerine iliskin diger usul ve esaslari belirlemeye yetkilidir.”

Söz konusu hükümlerin Maliye Bakanligina tanidigi yetkilere istinaden, elektronik yoklamaya iliskin belirlenen usul ve esaslar asagida açiklanmaktadir.

2. Tanimlar ve Kisaltmalar

Bu Tebligde geçen;

Baskanlik: Gelir Idaresi Baskanligini,

Benzersiz Kod: Elektronik ortamda düzenlenen e-yoklama fisinin degistirilemeyecegini güvence altina alan ve sadece düzenlenen fise ait tekil numarayi,

E-Yoklama Fisi: Elektronik ortamda yapilan yoklama faaliyetleri sonucunda düzenlenen fisi,

E-Yoklama Imza Formu: Seri-sira numarasi ihtiva eden, e-yoklama fisini temsil eden, benzersiz kodun üzerine yazildigi formu,

Elektronik Imza Araçlari: E-yoklama fisinin nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi tarafindan elektronik ortamda imzalanmasini saglayan nitelikli elektronik sertifika veya mali mührü,

Elektronik Yoklama Sistemi: Yoklama faaliyetlerine iliskin süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesini, yoklama faaliyeti sonucunda kayit altina alinan delil niteligindeki verilerin (resim, video, koordinat vs. dahil)  Baskanlik ve ilgilisine elektronik ortamda iletilmesini saglayan sistemi,

Mali Mühür: 5/3/2010 tarihli ve 27512 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 397 Sira Numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi çerçevesinde Baskanlik için TÜBITAK-BILGEM KamuSM bünyesinde olusturulan elektronik sertifika alt yapisini,

Nitelikli Elektronik Sertifika: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayili Elektronik Imza Kanununun 9 uncu maddesinde tanimlanan elektronik imzayi,

ifade eder.

3. Elektronik Yoklama Sistemi

Elektronik Yoklama Sistemi ile yoklama talebinin olusturulmasi, olusturulan talebin yoklamaya yetkililere iletilmesi, yoklama fisinin olusturulmasi, kayit altina alinmasi ve onaylanmasi ile yoklama fisinin ilgilisine iletilmesi islemleri elektronik ortamda gerçeklestirilecektir.

Yoklama fislerinin elektronik ortamda olusturularak kayit altina alinmasi, bunlarin elektronik imza araçlari ile onaylanmasi ya da formun islak olarak imzalanmasi, bu sekilde hazirlanacak olan bilgi ve belgelerin internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda ilgili kisilere gönderilmesi esas olmakla birlikte, yoklama faaliyetinin herhangi bir nedenle elektronik ortamda yürütülememesi halinde söz konusu islemler genel hükümler dogrultusunda yerine getirilecektir.

3.1. E-Yoklama Fisi

3.1.1. E-Yoklama Fisinin Olusturulmasi ve Imzalanarak Onaylanmasi

E-yoklama fisleri, yoklamaya yetkililer tarafindan yoklama faaliyetinin amaç ve içerigine göre belirlenmis is kurallari çerçevesinde, mobil cihazlar araciligiyla elektronik ortamda olusturulur.

Yoklama sirasinda tespit edilen hususlar, nezdinde yoklama yapilana veya yetkilisine mobil cihaz ekraninda ön izleme yaptirilmak suretiyle okutulur ve dogrulugu noktasinda karsilikli olarak mutabik kalinmasi halinde;

a. Nezdinde yoklama yapilanin elektronik imza araci bulunmasi durumunda; nezdinde yoklama yapilan kisi veya yetkilisi tarafindan elektronik imza araci kullanilarak e-yoklama fisi imzalanir,

b. Nezdinde yoklama yapilanin elektronik imza araci bulunmamasi durumunda; yoklamaya iliskin özet bilgilerle benzersiz kodun üzerine yazildigi e-yoklama imza formu, tarih yazilmak suretiyle yoklamaya yetkililer ve nezdinde yoklama yapilan kisi veya yetkilisi ile birlikte karsilikli olarak islak imza ile imzalanir.

Yukarida belirtildigi sekilde nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi tarafindan imzalanan e-yoklama fisi yoklamaya yetkililer tarafindan elektronik ortamda onaylanarak imzalanma süreci tamamlanir.

3.1.2. E-Yoklama Fisinin Imzalanmadan Onaylanmasi

Elektronik ortamda yoklama fisinin tanzimi sirasinda, nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi bulunmaz veya imzadan imtina ederlerse bu durum  mobil cihaz üzerinde ve e-yoklama imza formunda kayit altina alinir. Bu durumda yoklama fisi yoklamaya yetkili memur tarafindan baska bir isleme gerek kalmaksizin tek tarafli olarak onaylanir ve e-yoklama imza formunun bir örnegi ilgilisine birakilir.

3.2. Elektronik Yoklama Fislerinin Iletilmesi

E-yoklama fisi, internet vergi dairesi üzerinde yer alan “Elektronik Yoklama Görüntüleme” menüsünden görüntülenebilir ve çiktisi alinabilir. Ayni sekilde bagli bulunulan vergi dairesi/mal müdürlügüne mükellef ya da yetkilisi tarafindan basvurulmasi halinde kagit ortaminda bir örnegi verilir. Elektronik ortamda yoklama fisinin tanzimi sirasinda nezdinde yoklama yapilana veya yetkilisine ulasilamazsa,  e-yoklama fisinin çiktisi alinarak mükellefin bilinen adresine 7 gün içerisinde gönderilir.

4. Yoklama Faaliyetinin Elektronik Ortamda Yapilamamasi

Yoklama faaliyetinin teknik imkansizlik ya da yapilacak isin niteligi geregi elektronik ortamda yapilamamasi halinde, yoklama fisi kagit ortaminda üç örnek olarak düzenlenir ve nezdinde yoklama yapilana veya yetkilisine imzalatilir. Nezdinde yoklama yapilan veya yetkilisi bulunmaz veya imzadan imtina ederse durum fise yazilir. Yoklama fislerinin birinci örnegi nezdinde yoklama yapilana veya yetkilisine birakilir. Bunlar bulunmazsa ilgilisine 7 gün içerisinde gönderilir.

5. Uygulamanin Baslama Zamani

Elektronik Yoklama Sisteminin uygulanmasina 1/9/2015 tarihinde baslanilacaktir.

Teblig olunur.